Η αίσθηση και η αξία της συντροφικότητας

Ο βασικότερος παράγοντας είναι να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, να τον αγαπάμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να αγαπηθούμε!
Από ψυχολογικής απόψεως, το να έχουμε δίπλα μας σύντροφο μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς. Νιώθουμε ότι εάν κάτι συμβεί, έχουμε κάποιον άνθρωπο να μας υποστηρίξει και να μας προστατέψει.
Παράλληλα, η συντροφικότητα καλύπτει μια πηγαία ανάγκη του ανθρώπου να μοιράζεται την καθημερινότητά του. Καλύπτει την ανάγκη της επικοινωνίας, καθώς όταν έχουμε έναν άνθρωπο να επικοινωνήσουμε νιώθουμε αυτόματα και πιο ασφαλείς.
Γενικότερα, σε περιόδους που είμαστε σε σχέση νιώθουμε πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια απ΄ ότι όταν διανύουμε περιόδους μοναξιάς. Ο λόγος είναι απλός: Είμαστε πιο σίγουροι ότι ο άνθρωπος που είμαστε μαζί θα είναι δίπλα μας στις δύσκολες στιγμές μας.
Η συντροφικότητα αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι στην ζωή μας. Όλοι οι άνθρωποι ψάχνουμε κάποιον να μοιραστούμε ευχάριστες στιγμές και να δημιουργήσουμε μια μοναδική πραγματικότητα. Όλα ξεκινάνε από το πρώτο βήμα της προσέγγισης.

Τι είναι η συντροφικότητα;
Είναι η αίσθηση της συναισθηματικής σύνδεσης και της υποστήριξης από το άλλο μέλος της σχέσης. Μπορούμε και οι δύο μας να μοιραστούμε τις σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας, τα βιώματά μας, τις εμπειρίες μας και να νιώσουμε ακόμη πιο κοντά ο ένας με τον άλλον. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως όσο μεγαλώνουμε, αναζητάμε την συντροφικότητα όλο και περισσότερο.

Τι μας προσφέρει η συντροφικότητα;
-Μπορούμε να μάθουμε πράγματα για τον εαυτό μας μέσα από τον άλλον, να “αντιληφθούμε” και να συνειδητοποιήσουμε καταστάσεις που δεν είχαμε φανταστεί.
-Μπορούμε να πάρουμε και να δώσουμε φροντίδα, στήριξη, αγάπη, μοίρασμα.
-Έχουμε την παρέα μας, περνάμε όμορφα και ζεστά, δεν είμαστε μόνοι.
-Έχουμε τον άνθρωπό μας με τον οποίο μοιραζόμαστε τις καλές αλλά και τις πιο δύσκολες στιγμές.
-Έχουμε τον ερωτικό μας σύντροφο.
-Απολαμβάνουμε την ευεξία της αγκαλιάς και την αίσθηση ότι μας αγαπούν και μας νοιάζονται και αυτό μας κάνει να νιώθουμε ακόμα πιο όμορφα.
-Απολαμβάνουμε μία ποιοτική επικοινωνία.
-Νιώθουμε συναισθηματική ασφάλεια και σιγουριά.
-Νιώθουμε την αποδοχή από τον άλλον, νιώθουμε πως είμαστε σημαντικοί για αυτόν.
-Εξελισσόμαστε συναισθηματικά, ψυχικά.
-Εξελισσόμαστε και πνευματικά, καθώς ο άλλος δίνει πνευματικά ερεθίσματα και τροφή για σκέψη.

Πηγή: www.pappas.gr