Γέφυρα πείραμα – πως ερωτευόμαστε

Εντόπισαν στο Βανκούβερ μια ιπτάμενη ασταθή γέφυρα οποία αιωρούνταν πάνω από μια απότομη και βαθιά χαράδρα. Όλοι οι
άνθρωποι που αναγκάζονταν να διασχίσουν τη γέφυρα αυτή αισθάνονταν φόβο ή τουλάχιστον νευρικότητα. Οι ερευνητές τοποθέτησαν στη μέση της γέφυρας μια κοπέλα, συνεργάτιδα της μελέτης, η οποία σταματούσε όλους τους άνδρες ηλικίας από 19-35 χρονών, ζητώντας να συμμετάσχουν σε ένα σύντομο πείραμα, περιγράφοντας μια ιστορία για μια εικόνα που τους έδειχνε.
Στο τέλος της ενημέρωσης, η κοπέλα έδινε το τηλέφωνό της στους άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα, λέγοντάς τους ότι αν ήθελαν να μάθουν περισσότερα για την έρευνα, μπορούσαν να τηλεφωνήσουν στο σπίτι της. Οι ερευνητές επανέλαβαν την ίδια διαδικασία με την ίδια κοπέλα, αλλά αυτή την φορά σε μια χαμηλή, συνηθισμένη γέφυρα.
Όπως παρατηρήθηκε, σημαντικά περισσότεροι άνδρες από όσους διέσχισαν την ψηλή, ιπτάμενη γέφυρα, σε σχέση με τους άνδρες που πέρασαν την χαμηλή γέφυρα, τηλεφώνησαν στην κοπέλα.
Στην ουσία, δεν ήθελαν να μάθουν για την έρευνα, αλλά επεδίωκαν γνωριμία μαζί της. Η ένταση που οι άνδρες είχαν αισθανθεί λόγω της ψηλής, ιπτάμενης γέφυρας είχε μεταφερθεί στην κοπέλα και είχε δημιουργήσει αισθήματα έλξης προς αυτήν. Το ίδιο πείραμα επαναλήφθηκε και με άνδρα συνεργάτη, ο οποίος σταματούσε τις κοπέλες. Και αυτή η έρευνα είχε παρόμοια αποτελέσματα.
Από τα ευρήματα αυτού του πειράματος, οι μελετητές κατέληξαν ότι η διέγερση που δημιουργείται λόγω φόβου μπορεί να πυροδοτήσει αισθήματα έλξης αν υπάρχει διαθέσιμο ένα κατάλληλο ερέθισμα. Για τον λόγο αυτό, όπως υποστηρίζουν, μερικές από τις σχέσεις που στηρίζονται σε πάθος, γεννιούνται μέσα στον φόβο και την αγωνία.
“Πολλές αγάπες αυτής της έντασης δημιουργούνται σε περιόδους επαναστάσεων και πολέμων, όταν οι καθημερινοί κίνδυνοι είναι ιδιαίτερα αυξημένοι”.
Για τον ίδιο λόγο, η αρνητική παρέμβαση των γονιών, ειδικά στις εφηβικές σχέσεις, δυναμώνει τα ερωτικά αισθήματα των νέων, αφού τους προκαλεί μεγαλύτερη αύξηση της έντασης και της διέγερσης.
Παρόμοιος με βάση τους ερευνητές, είναι και ο λόγος που τα άτομα τα οποία, αρχικά δείχνουν αδιαφορία για τη δημιουργία ερωτικής σχέσης, γίνονται πιο ελκυστικά και πιο επιθυμητά, αφού με την αδιαφορία τους αυξάνουν τα επίπεδα διέγερσης των άλλων.