Υπάρχουν άνδρες που φοβούνται τον γάμο;

Οι άνδρες πολλές φορές αντιμετωπίζουν την γυναίκα λίγο διαφορετικά σε σχέση με το πώς βλέπουν οι γυναίκες τον ίδιο τους τον εαυτό, για παράδειγμα: Η γυναίκα γεννά. Ενώ για τις γυναίκες είναι απλά ένας κανόνας της φύσης, στα δικά τους τα μάτια είσαι ένα ιερό ον που καταφέρνει να γεννήσει χωρίς να λιποθυμήσει από τον πόνο ή το φόβο. Επίσης πολλοί άνδρες απορούν ή θαυμάζουν με την ικανότητα που έχουν οι γυναίκες να εκφράζουν τα αισθήματα τους. Ο πραγματικός έρωτας έχει να κάνει με την πλήρη έκθεση των συναισθημάτων. Όσο περισσότερο εκτίθεσαι λοιπόν, τόσο πιο πολύ φοβάσαι για το αποτέλεσμα.
Όλες όμως αυτές οι απόψεις είναι σχεδόν καθαρά υποκειμενικές και υπάρχουν πολλά αντεπιχειρήματα για να τις αντικρούσουν. Πρώτον ότι το κάθε άτομο είναι διαφορετικό και δεν μπορούμε να πούμε ότι όλες οι γυναίκες σκέφτονται και δρουν με τον ίδιο τρόπο και δεύτερον ότι απλά διαφέρει η φύση του άντρα και της γυναίκας. Όπως διαφέρει στην εξωτερική εμφάνιση, διαφέρει και σε θέματα χαρακτήρα. Είναι λογικό, είναι φυσικό.

Υπάρχει μήπως κάποιος λόγος που οι άνδρες φοβούνται να προχωρήσουν στον γάμο;

Συνήθως ο λόγος που άνδρες είναι αδρανείς και διστάζουν ως προς την απόφαση τους να παντρευτούν είναι γιατί έχουν μία προσωπική εμπειρία (σχέση) που τους απογοήτευσε. Όπως όμως αναφέραμε και παραπάνω δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί το για πάντα, ακόμα κι αν το νιώθει, αλλά το να αποφεύγεις κάτι το οποίο σε κάνει ευτυχισμένο, από το φόβο μιας πιθανής αποτυχίας, η οποία ίσως και να αχνοφαίνεται στο μέλλον είναι λάθος. Πρέπει να δίνουμε μια επιπλέον ευκαιρία στον ίδιο μας τον εαυτό να έχουμε καλύτερες συνθήκες συντροφικότητας μέσω του να δοκιμάσουμε κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό χωρίς να είμαστε προκατειλημμένοι. Επίσης ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του γάμου μας, είναι η δημιουργία οικογένειας αφού ενώ υπάρχουν άντρες που θα ήθελαν να μείνουν για πάντα εργένηδες, υπάρχει και η άλλη πλευρά, αυτή των ανδρών που δοκίμασαν να ορκιστούν αιώνια αγάπη και τα κατάφεραν. Κύριοι που έκαναν επιτυχημένο γάμο μέσω του γραφείου μας μίλησαν για τα πλεονεκτήματα αυτής της απόφασης και είπαν τα εξής:

«Mπορώ να πω ότι αν κάτι θετικό μου δίνει ο γάμος μου, είναι η «συμμαχία» μας. Πια, σε όλα είμαστε δύο και η ζωή είναι πιο ωραία, όταν μοιράζεσαι τα θετικά και τα αρνητικά που σου επιφυλάσσει».

«Μπορώ όμως να πω τι μου αρέσει στο γάμο μου με τη Μαρία: έχουμε το σπίτι μας, τα παιδάκια μας, το αυτοκίνητό μας, τα ταξίδια μας. Κι επειδή όλα ειπώθηκαν σε πρώτο πληθυντικό, τελικά αυτό που απολαμβάνω περισσότερο είναι η ομαδικότητα».

«Μετά από 20 χρόνια γάμου, θα πω ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτής της απόφασης είναι ότι βρήκα μία σύντροφο ζωής. Και ευτυχώς που φέρθηκα έξυπνα και απευθύνθηκα στο γραφείο.»

Όπως είπε και αρχαίος τραγικός Ευριπίδης στο έργο του “Αντιγόνη” :
«To καλύτερο απόκτημα ενός άνδρα είναι μια γυναίκα.»

Σκούρτα Νίκη,
Κοινωνιολόγος