Αυτοεκτίμηση και τρόποι επίτευξης

Η Αυτοεκτίμηση είναι πολύ σημαντική στις μέρες μας και επεκτείνεται σε όλους τους τομείς τη ζωής μας. Η αυτοεκτίμηση ξεκινάει από την οικογένεια μας. Αν οι γονείς μας δεν μας δώσανε αγάπη και στοργή οφείλουμε να δώσουμε εμείς αγάπη στον εαυτό μας και να τον στηρίξουμε.

Παρακάτω θα δούμε μαζί 5 τρόπους οι οποίοι θα μας βοηθήσουνε να αυξήσουμε την αυτοεκτίμηση μας. Αρχικά θα πρέπει να διαχωρίσουμε μεταξύ τους τις λέξεις αυτοεκτίμηση με αυτοπεποίθηση. Αυτοεκτίμηση είναι όταν κάποιος εκτιμάει τον εαυτό του όπως ακριβώς είναι, και με τα θετικά του και τα αρνητικά του τα δέχεται και προχωράει.

Αυτοπεποίθηση είναι τα πιστεύω που έχει κάποιος για τον εαυτό του δηλαδή τι πιστεύει για τον ίδιο, οι πεποιθήσεις του που τον κρατάνε πίσω ή στην ζωή του. Μερικοί τρόποι αύξησης λοιπόν τηςbαυτοεκτίμησης είναι οι εξής:

 1. Γνώρισε τον εαυτό σου καλύτερα και αγάπησε τον. Κατέγραψε σε ένα χαρτί τα θετικά σου και τα αρνητικά σου. Ακόμα και τα αρνητικά ενός χαρακτήρα αν τα δούμε με θετική χροιά γίνονται αυτομάτως θετικά. Π.χ. Τα άγχος μας βοηθάει να θέτουμε
  στόχους και να τους υλοποιούμε. Η νευρικότητα που θεωρείτε αρνητικό χαρακτηριστικό βοηθάει στο να βάζω όρια στους
  άλλους και να μην μου τα παραβιάζουνε. Η ανυπομονησία στην τέχνη.
 2. Δραστηριοποιήσου. Ανέλαβε δράση και βγές από την ζώνη ασφαλείας σου. Δηλαδή κάνε σιγά σιγά πράγματα που φοβάσαι
  να κάνεις ή ντρέπεσαι. Κάθε τι που πετυχένεις – μικρές νίκες μέσα στην ημέρα σου σε γεμίζουνε με άπλετη αυτοεκτίμηση.
  Προσπάθησε οι στόχοι σου να είναι εφικτοί.
 3. Φτιάξε μια λίστα με τα επιτεύγματα σου που έχεις καταφέρει μέχρι τώρα για πράγματα τα οποία είσαι περήφανη και
  τοποθέτησε την σε ένα εμφανές σημείο για να την βλέπεις κάθε μέρα.
 4. Ανατροφοδότηση. Έχε δίπλα σου θετικούς ανθρώπους που σε βοηθάνε να καταλάβεις καλύτερα τον εαυτό σου. Ζήτησε τους να
  σου πούνε την γνώμη τους για εσένα και ζήτα βοήθεια από αυτούς όταν την χρειάζεσαι. Μην φοβάσαι να πεις αυτό που
  θέλεις χωρίς να σκέφτεσαι αν θα σε αποδεχτούνε η όχι οι άλλοι. Οι άλλοι σε αποδέχονται ή όχι με βάση τις δικές τους ανάγκες, τα δικά τους ενδιαφέροντα και τις δικές τους πεποιθήσεις για την ζωή και τον κόσμο.
 5. Η πίστη στο θεό. Ήμαστε εν δυνάμει θεοί καθότι έχουμε πλαστοί κατ΄εικόνα θεού. Ας αναλογιστούμε ότι έχουμε έρθει σε αυτή την γη για να εκπληρώσουμε κάποιο ιδιαίτερο σκοπό. Δεν ήμαστε τυχαία σε αυτήν την ζωή έχει τεράστια σημασία που ήρθαμε.