Ποια γενικά χαρακτηριστικά θα λέγαμε ότι περιγράφουν την σύγχρονη νέα ελληνίδα?
Παρατηρούμε με το πέρασμα των χρόνων ραγδαία αλλαγή, στην σύγχρονη ελληνίδα στα παρακάτω:
-εμφάνιση (νοιάζονται πιο πολύ για την εξωτερική τους εμφάνιση σε σχέση με παλαιότερα).
-έχουν ανώτερο μορφωτικό επίπεδο. Παρατηρούμε ότι η πλειονότητα των γυναικών σήμερα είναι τουλάχιστον πανεπιστημιακής μόρφωσης ενώ όλες από αυτές έχουν και μεταπτυχιακό.
-έχουν μπει δυναμικά στην αγορά εργασίας. Αν γυρίσουμε μόλις περίπου 50 έτη πίσω βλέπουμε το 95% των γυναικών εκείνης της εποχής να ασχολούνται με τα οικιακά και τα έσοδα για την διαβίωση της οικογένειας να προέρχονται εξ’ ολοκλήρου από τον άνδρα.
Σήμερα οι γυναίκες είναι οικονομικά ανεξάρτητες με εργασία πλήρους απασχόλησης.
Ποια είναι τα διλλήματα που έχει η σύγχρονη νεαρή γυναίκα και ποια είναι η επίλυση τους?
Να κάνω καριέρα ή οικογένεια; Μπορώ να συνδυάσω και τα δύο; Θα τα καταφέρω;
Τέτοιου είδους διλήμματα και ερωτήσεις απασχολούν πλέον σε έντονο βαθμό τη σύγχρονη Ελληνίδα, η οποία έχει πολλαπλούς ρόλους.
Σχεδιάζει την ζωή της προσπαθώντας να βρει ισορροπία ανάμεσα σε μια επιτυχημένη καριέρα και μια ευτυχισμένη οικογένεια.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο όρος καριέρα δεν έχει την έννοια που είχε κάποτε. Το καθιερωμένο οχτάωρο του δημοσίου τομέα, που επέτρεπε πιο εύκολα τη δημιουργία οικογένειας, έχει δώσει τη θέση του σε άλλες πιο απαιτητικές εργασίες… Ως συνέπεια, η συνεχής αύξηση του μέσου όρου ηλικίας που η γυναίκα αποφασίζει να κάνει.
Όταν οι γυναίκες μπαίνουν στον κόσμο της εργασίας, συχνά δεν καταφέρουν να έχουν την ενθάρρυνση από τις πατρικές τους οικογένειες.
Συχνά, είναι οι μητέρες που στέλνουν στις κόρες τους ανεπαίσθητα μηνύματα αποδοκιμασίας. «Τι κάνουν τα παιδιά;», ρωτά μια μητέρα. Αν η γυναίκα αφήσει να φανούν οποιαδήποτε προβλήματα, θα αντιμετωπίσει το υπονοούμενο πως οι δυσκολίες των παιδιών της προκαλούνται από το γεγονός ότι βρίσκονται μακριά τους πολύ συχνά.
Ακόμη κι αν η μητέρα μιας γυναίκας δεν είναι αντίθετη στο να κάνει καριέρα η κόρη της, το ίδιο το παράδειγμα της ζωής της μητέρας της ασκεί ισχυρή επιρροή επάνω της. Σε ένα ασυνείδητο επίπεδο, είμαστε βαθιά αφοσιωμένοι στους γονείς μας και το παράδειγμά τους μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή.
Στην προκειμένη περίπτωση, καθώς η σύγχρονη γυναίκα προσπαθεί να απαντήσει στο δίλημμα «καριέρα ή οικογένεια» ή ακόμη καθώς αγωνίζεται να συνδυάσει «καριέρα και οικογένεια», ψάχνει να βρει κάποιο παράδειγμα να ακολουθήσει, κάποιο πρότυπο να στηριχθεί και βλέπουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα καταφέρνει και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία αφού δεν υπάρχει «έτοιμη συνταγή». Πρέπει να δημιουργήσει μόνη της. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνά, ότι οι καλύτερες συνταγές είναι αυτές που δημιουργούμε με τη δική μας φαντασία.
Σκούρτα Νίκη,
Κοινωνιολόγος