Λάθη στη γυμναστική
Το να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης χωρίς να ξέρετε τι κάνετε, μπορεί να σας αποφέρει περισσότερα προβλήματα από αποτελέσματα. Εδώ θα σας παρουσιάσουμε κάποια συνηθισμένα λάθη που θα πρέπει να ξέρετε έτσι ώστε να καταφέρετε να αυξήσετε το μέγεθος και την δύναμη των μυών σας χωρίς να δημιουργήσετε προβλήματα στο σώμα σας.
Ξεκινάτε πολύ απότομα
Η κατάλληλη ποσότητα βάρους για κάθε άσκηση εξαρτάται από τον κάθε μεμονωμένο αθλητή. Είναι στην κρίση σας να εκτιμήσετε τα όριά σας. Επιλέξτε την ποσότητα του βάρους που νομίζετε ότι είναι κατάλληλη για σας. Αντισταθείτε στον πειρασμό να σηκώσετε όσο περισσότερο βάρος αντέχετε τις πρώτες φορές που θα πάτε στο γυμναστήριο, άσχετα αν ο διπλανός σας σηκώνει περισσότερο από ότι εσείς. Ενώ οι μύες σας μπορεί να είναι σε θέση να σηκώσουν το βάρος, οι συνδετικοί ιστοί μπορεί να μην είναι έτοιμοι ακόμα. Είναι παράλογο να προσπαθείτε να σηκώσετε μεγαλύτερο βάρος από ότι είστε σε θέση να σηκώσετε και να καταλήξετε στο να μην εκτελέσετε ολοκληρωμένη και σωστή την άσκησή σας.
Συμπληρώματα διατροφής
Πολλά συμπληρώματα διατροφής προωθούνται χρησιμοποιώντας παραπλανητικές, απατηλές ή ασύστολα ψευδείς ιδιότητες. Αν και πολλές από αυτές τις αξιώσεις είναι αναπόδεικτες, τέτοιες ουσίες μπορεί να προωθηθούν στην αγορά και χωρίς την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Ένα άλλο πρόβλημα με αυτά τα “μαγικά χάπια, σκόνες και ποτά” είναι ότι η συγκέντρωση ενεργών συστατικών μπορεί να διαφέρει κατά πολύ από προϊόν σε προϊόν λόγω της έλλειψης του ρυθμιστικού ελέγχου. Ακόμη και αν κάποια από αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να προσφέρουν ωφέλιμα αποτελέσματα, τα περισσότερα συνδέονται με αντίθετες παρενέργειες. Θα πρέπει να σκεφτείτε αρκετά πριν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε κάποια συμπληρώματα διατροφής.
Κρατάτε την αναπνοή σας
Προκειμένου να πετύχετε μεγαλύτερα αποτελέσματα από την άσκηση είναι σημαντικό να ανασαίνετε όταν σηκώνετε βάρη. Κάποιες φορές συγκεντρώνεστε στην άσκηση τόσο πολύ που ξεχνάτε κάποιες βασικές και απαραίτητες λειτουργίες του σώματος όπως είναι η αναπνοή. Ο σωστός τρόπος εισπνοής και εκπνοής είναι πολύ σημαντικός ειδικά κατά την διάρκεια της άσκησης. Εκπνεύστε στο ξεκίνημα της επανάληψης της άσκησης και εισπνεύστε στο τελείωμα. Ποτέ μην κρατάτε την αναπνοή σας γιατί κρατώντας την αναπνοή σας ανεβαίνει η πίεση του αίματος και αν συνεχίσετε για πολύ ώρα μπορεί και να λιποθυμήσετε.
Δεν χρησιμοποιείτε κολάρα
Ο καθένας έχει κάποιο αδύναμο σημείο στο σώμα του και η αδυναμία αυτή μεγιστοποιείται στις αρχικές φάσεις της γυμναστικής με βάρη. Πάντα να χρησιμοποιείτε κάποια ειδική ζώνη ή κολάρο όταν δουλεύετε στην μπάρα χωρίς κάποιον να σας προσέχει. Κατά την διάρκεια της άρσης μπορεί με την μπάρα να επιβαρύνετε αυτό το αδύναμο σημείο του σώματός σας. Χρησιμοποιείστε ζώνες ή κολάρα αν δεν θέλετε να καταλήξετε με κόκκινο πρόσωπο ή με κάποια μεγαλύτερη ζημία.
Φοβάστε ότι θα φουσκώσετε πάρα πολύ
Ποτέ μην το λετε αυτό στο γυμναστήριο. Σχεδιάστε να περάσετε τις δυο πρώτες εβδομάδες για να εξοικειωθείτε με τον εξοπλισμό και να μάθετε τον κατάλληλο τρόπο εκτέλεσης της κάθε άσκησης. Η αλήθεια είναι ότι λίγοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να αποκτήσουν τους μύες που πραγματικά θέλουν, γι’ αυτό μην φοβάστε ότι οι μύες σας θα φουσκώσουν υπερβολικά. Συμβιβαστείτε καλύτερα με την ιδέα ότι θα έχετε καλύτερη φυσική κατάσταση από όταν ξεκινήσατε.