Η ζωή συνεχίζεται και μετά το διαζύγιο

Το διαζύγιο μπορεί να προκύψει και μέσα από πραγματικά παράλογες καταστάσεις. Για παράδειγμα στον Καναδά, θα ήταν αρκετό να αποδείξει η σύζυγος στο δικαστήριο ότι το ροχαλητό του άντρα της ισοδυναμεί με το θόρυβο μηχανής αγωνιστικού αυτοκινήτου για να της δοθεί το απαραίτητο διαζύγιο.

Στην αρχαία Ρώμη ο άντρας μπορούσε να ξεφορτωθεί την γυναίκα του αν υπήρξε άπιστη, αν είχε βγάλει αντικλείδια από τα κλειδιά του, ή αν εκείνη είχε πιει κρασί που δεν είχε ολοκληρώσει την διαδικασία ωρίμανσης. Μάλιστα οι Ρωμαίοι για να διαπιστώσουν εάν οι γυναίκες τους είχαν παραπιεί εφηύραν μια όμορφη παράδοση που παραμένει ως τις μέρες μας: τις φιλούσαν στο στόμα.

Σύμφωνα με τον νόμο των Μάνου, ένας Ινδός έχει το δικαίωμα ν’ αλλάξει την γυναίκα του αν δεν του κάνει παιδί μετά από 8 χρόνια, ή αν γεννάει νεκρά παιδιά μετά από 10 χρόνια, ή αν γεννάει μόνο κορίτσια μετά από 11 χρόνια. Αλλά σε περίπτωση που η γυναίκα του είναι καβγατζού το διαζύγιο βγαίνει άμεσα.

Στην Κίνα επίσης, οι καυγάδες και το κουτσομπολιό αποτελούν νόμιμους λόγους διαζυγίου.

Στην Ιταλία το να πιεστεί ο ή η σύζυγος να πλύνει τα πιάτα ή να κάνει κι άλλες δουλειές του σπιτιού μπορεί να θεωρηθεί ζήτημα αρκετά σοβαρό ώστε να οδηγήσει σε διαζύγιο.

Στην Αίγυπτο ένας καθηγητής κάλεσε την αστυνομία και έκανε αίτηση διαζυγίου επικαλούμενος απάτη από μέρους της γυναίκας του καθώς ανακάλυψε ότι ήταν φαλακρή.

Οι Κορεάτες έχουν 7 βασικούς λόγους διαζυγίου με βασικότερο εκείνον της έλλειψης σεβασμού της νύφης απέναντι στα πεθερικά της. Αντίθετα η έλλειψη καλής επικοινωνίας και η ασυμφωνία χαρακτήρων δε θεωρούνται αρκετά βασικές αιτίες.

Στην Αγγλία οι πράξεις βανδαλισμού δίνουν επαρκές έδαφος για διαζύγιο και ως τέτοια επικαλέστηκε ο ποδοσφαιριστής Neil Dewhart την κίνηση της γυναίκας του να του πλύνει το αγαπημένο του μπλουζάκι με τη συλλογή αυτογράφων του.

Τελευταία στις Η.Π.Α. η εμμονή με τον κύβο του Ρούμπικ αποτελεί όχι μόνο σημαντικό λόγο για διαζύγιο αλλά και για μοίρασμα της περιουσίας. Μάλιστα με την λύση του γάμου ο κύβος μένει στην κατοχή αυτού που θεωρείται θύμα αυτής της εμμονής.

Τέλος στην Ιαπωνία ο δικαστής δικαιούται να εκδώσει διαζύγιο αν κάποιος από τους δύο συζύγους κοιμάται σε ανάρμοστη στάση.

Πώς τα ακούτε όλα αυτά? Φυσικά σαν κάτι αστείο, παράλογο, υπερβολικό. Πώς όμως θα τα ακούγατε αν η έλλειψη σεβασμού στα πεθερικά μεταφραζόταν σε «προβλήματα με τρίτα πρόσωπα στην οικογένεια»;

Πηγή: www.pappas.gr